:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,764,677
Активни 226
Страници 12,300
За един ден 1,302,066
В НАВЕЧЕРИЕТО

"Дрийм Тиътър": "Музиката на бъдещето е кръстоска от рок и "Отекър"

(визитка)

Кийбордистът на групата Джордан Рудес даде интервю за "Сега" няколко дни преди да изнесе концерт с "Дрийм Тиътър" у нас. Легендарната прогресив-метъл банда ще свири на 3 юли в зала 1 на НДК. Рудес е най-късно присъединилият се към групата, но в никакъв случай последен по важност член. Майк Портной и Джон Петручи хвърлят око на виртуоза от "Джулиърд Скуул" още в началото на 90-те. Но той е ангажиран с други дела и затова се присъединява само към проекта им "Ликуид Теншън". Едва през 1999 г. става пълноправен член на групата.





АНИТА ДИМИТРОВА

- Често чуваме да наричат "Дрийм Тиътър" "кръстниците на прогресив метъла". Ако наистина сте такива, кои са кръщелниците ви?

- Има само няколко още талантливи групи, като "Пейн ъф Салвейшън", които продължават нашата идея по един най-музикален начин. Ние получаваме постоянно дискове от групи, имитиращи звука на "Дрийм Тиътър". Това е много ласкателно, разбира се. Съветвам младите музиканти да слушат колкото е възможно повече различни стилове музика, за да могат да развият свой собствен звук и стил. "Дрийм Тиътър" притежава един уникален елемент на виртуозност и поради това е трудно други групи да станат част от същото семейство.



- Кой е оказал най-силно влияние върху творчеството и кариерата ви?

- Класическата музика ми даде основата. Оттам скочих сериозно в неща като класическия прогресив рок от рода на "Йес", "Дженезис", "Пинк Флойд" и разни електронни работи като "Тенджърин Дрийм". Но сме се повлиявали и от метъл-групи като "Айрън Мейдън" и "Металика"...



- С Джо Сатриани наесен ще правите съвместно турне в Америка. Знаехте ли, че той ще свири в България само 2 дни преди вашия концерт?

- Току-що чух това в интервю, което правих с радио "Тангра". Това е много озадачаващо!



- Често ви сочат като единствени наследници на "Йес", "Пинк Флойд", "Емерсън Лейк & Палмър" и другите големи прогресив-рок групи на 70-те. Кое от всичките сравнения ви ласкае най-много?

- Те всичките бяха толкова различни. Всички от групите, които споменавате, ги харесвам много по различен начин. Разбира се, "Емерсън, Лейк & Палмър" много повлияха върху моя подход към кийборда. "Йес" винаги са имали извънземни вокали и хармонии, докато "Пинк Флойд" ми осигуриха елемента на пространство, който е много близо до сърцето ми. Преди време бях много пристрастен към "Джентъл Джайънт" поради техните контрапунктични линии и изумително ритмични идеи.



- Какво мислите за хората, които твърдят, че рокендролът е мъртъв? И всъщност не смятате ли, че прическата ви е малко старомодна?

- Рокендролът никога няма да умре. (Мълчание за прическата.)



- Как звучи според вас музиката на бъдещето?

- Комбинирайте елементи от рока, както го познаваме, с малко "Отекър" (легендарна електронна група на лейбъла УОРП - бел. ред.) и може би ще стигнем близо до идеята.



- Какво мислите за Интернет и онлайн пиратството?

- Обичам Интернет! Тя осигурява един свят на глобални комуникации, което е безкрайно вълнуващо за мен. Онлайн пиратството е неприятно поради факта, че взема пари от джоба на музикантите! Това е тъжно. В същото време това е велик начин да "споделяш" файлове (когато е легално) между хората. Не мисля, че бизнесът на "Дрийм Тиътър" страда много от пиратството. Мисля, че до някаква степен това е добра реклама!



- С какво е запълнен животът ви, когато не свирите и не записвате музика?

- Имам 2 дъщери, на 6 и на 8 г., и те намират начин да ни намират работа всяка втора секунда от деня!



- Имате ли някаква представа що за място е България?

- Никаква идея нямам - обичам да ходя на нови места и очаквам с нетърпение да се запозная с всички вас!
3016
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД